Odborná nutriční terapie
Pomáháme pacientům porozumět jejich onemocnění a nastavit stravovací návyky pro maximální podporu léčby a kvality jejich života.
Neprodáváme „diety“, učíme principy vhodného stravování a výběru potravin bez zbytečných zákazů a omezování se v běžném životě.
O nás
Jsme nutriční terapeutky s magisterským vzděláním z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Naše práce vychází z medicíny založené na důkazech a probíhá v úzké spolupráci s lékaři a dalšími zdravotníky.
Rozumíme souvislostem mezi výživou, diagnostikovaným onemocněním, jejím průběhem a farmaceutickou léčbou.
Nabízíme odbornou, bezpečnou, individuální péči s ohledem na zdravotní stav, cíle a aktuální životní situaci.
Ceník služeb
Jsme nutriční terapeutky s magisterským vzděláním z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Naše práce vychází z medicíny založené na důkazech a probíhá v úzké spolupráci s lékaři a dalšími zdravotníky.
Rozumíme souvislostem mezi výživou, diagnostikovaným onemocněním, jejím průběhem a farmaceutickou léčbou.
Nabízíme odbornou, bezpečnou, individuální péči s ohledem na zdravotní stav, cíle a aktuální životní situaci.
-
Pacienti s dg. diabetem v rámci indikace a spolupráce s naší ambulancí: nutriční péče hrazena zdravotní pojišťovnou (111, 211) v omezeném rozsahu (3-4 konzultace/365 dní).
Důležitá informace pro diabetiky mimo naši ambulanci:
Jste-li pacient s diabetem a nedocházíte do naší ambulance, je pro úhradu péče pojišťovnou potřeba doporučení od vašeho ošetřujícího lékaře (poukaz podobně jako na fyzioterapii, který je platný 14 dnů od vystavení lékařem). Bez doporučení lze péči čerpat jako samoplátce dle ceníku.
-
• Samoplátci (pacienti bez dg. diabetu):
Vstupní konzultace: 1 500 Kč (50 minut)
Návazná konzultace: 750 Kč (30 minut)
-
Extra služby (nad rámec konzultací):
• Tvorba flexibilního rámcového jídelníčku bez nutnosti vážení potravin, uvádění přesné kalorické hodnoty jednotlivých pokrmů
o Definice vhodné velikosti a počtu porcí, praktické tipy na konkrétní vhodné potraviny a produkty s ohledem na současný způsob stravování a chuťové preference, poskytnutí jednoduchých a vyvážených receptů, edukace v oblasti čtení etiket/orientace ve složení a výběru při nakupování…
o 14denní jídelníček – 2000 Kč (podle individuální dohody s konkrétní nutriční)
• Online konzultace
o Návazná konzultace: 700 Kč
o Individuální edukační materiál a e-mailová komunikace: 500 kč
Časté dotazy (FAQ):
Kdo je nutriční terapeut
(NT):
NT je zdravotnický odborník s
vysokoškolským vzděláním (Bc./Mgr.) v oblasti výživy, klinickou praxí a
kompetencemi pracovat s nemocnými pacienty. Doba studia se různí od 3 do 5 let.
V rámci své profese
spolupracuje s lékaři, navrhuje individualizované nutriční postupy v
kontextu diagnóz, medikace a cílů léčby.
Jaký je rozdíl mezi
nutričním terapeutem a výživovým poradcem/koučem?
Nutriční/výživový poradce
je nezdravotnická profese, pro jejíž výkon
není vyžadováno specifické vzdělání.
Jedná se o pracovníky
s kvalifikací na základě absolvovaného akreditačního kurzu různého rozsahu
(délka trvání zpravidla nepřesahuje období 6 měsíců).
Na rozdíl od
nutričního
terapeuta
nemá
oprávnění pracovat s osobami se zdravotním
omezením, zaměřuje se pouze na zdravé jedince.
Setkat se s nimi můžeme
v soukromých rámci klinik estetické medicíny a zdraví s nabídkou
nutričního poradenství, fitness center nebo online na sociálních sítích.
Často propagují určitou dietu
nebo koupi vlastních doplňků stravy a potravin.
Co nutriční terapie
obsahuje?
·
nutriční konzultace (jednorázová /
dlouhodobá spolupráce)
·
analýzu tělesného měření na osobní
váze Tanita (tisk na místě + interpretace výsledků)
·
nastavení léčené výživy, navržení
vhodných úprav aktuálního způsobu stravování (vyhodnocení zapsaného jídelníčku,
projednání celkového životního stylu)
popř.:
·
sestavení individuálního rámcového
jídelníčku
Jak konzultace probíhá?
Nejde o pouhé jednosměrné
„předepisování diet“.
Snažíme se zmapovat aktuální
informace ohledně
dosavadního způsobu stravování,
zdravotního a psychického stavu, medikaci, denního režimu, životní situaci a
vlastních možnostech zajištění stravy.
Společně s pacientem:
·
Zmapujeme výchozí stav
s důrazem na
dosavadní způsob stravování,
zdravotní a psychický stav, medikaci, denní režim, životní situaci, finanční a
časové možnosti zajištění/přípravy stravy, kulturní či jiné přesvědčení apod.
-
Vysvětlíme podstatu
onemocnění:
srozumitelně a tak, aby
pacient rozuměl tomu, co a proč dělá.
-
Nastavíme individuální
plán:
navržení konkrétních kroků
a praktických tipů (složení talíře, velikost porcí a jejich časové
rozvržení, volba potravin, tepelná úprava pokrmů, tipy pro stravování „na
cestách“ /v práci/ v restauraci…).
-
Respektujeme realitu: hledáme
řešení, ne dokonalost.
-
Propojujeme s léčbou:
ladíme výživu spolu se zdravotním stavem, lékařskou péči,
farmaceutickou medikací/plánovanými výkony.
-
Pracujeme dlouhodobě:
průběžné vyhodnocování, úpravy plánu, motivace a podpora v náročných obdobích.
Musím mít doporučení?
Samoplátci doporučení nepotřebují. U pacientů s diabetem dg. mimo naši
ambulanci je pro úhradu služeb zdravotní pojišťovnou doporučení lékaře nutné.